Oldal kiválasztása

Ha valami rosszul sült el és mi vagyunk a hibásak, akkor nagyon nem mindegy, hogy meddig terjed a felelősségünk.

Ugyis mondhatnánk, hogy mindenki addig nyújtózik amíg a takarója ér.

Egyetemleges felelősség

Egyetemleges felelősségről akkor beszélhetünk ha több személy tartozik helytállási kötelezettséggel valamely hátrány bekövetkeztekor.

Például ez előjöhet valamely jog megsértése esetén, de akár valamely jogellenes magatartás tanúsítása vagy tanúsításának elmulasztása következtében is.

Cum viribus és pro viribus felelősség

A cum viribus és a pro viribus felelősségi alakzatok között a felelősség terjedelme vonatkozásában van eltérés.

Cum viribus felelősség

A vagyoni helytállás csak meghatározott dologra, meghatározott vagyontárgyra terjed ki.

Pro viribus felelősség

A vagyoni helytállás meghatározott értékig terjed.

Ez a gyakorlatban leginkább az örkléssel kapcsolatos esetekben fordulhat elő. Pontosabban akkor, amikor a hagyatékot valamilyen kötelezettség terheli.

Ilyen lehet pl. a meghalt személynek kielégítetlen hitelezői maradtak. Ekkor az örökös szempontjából a felelősség alakulása nagyon jelentős lesz, mert nem mindegy, hogy az örökösökre hagyott hagyaték erejéig terjed a tartozásokért való felelősségük vagy meghatározott értékhatárig.

Ez utóbbi esetben, a saját vagyonukkal is mindaddig helytállniuk kell, amíg a hitelezői igények maradéktalanul ki nem lettek egyenlítve. Függetlenül attól, hogy a hagyatéki tárgyakat már nincsenek meg, mert azokat a hitelezői követelések miatt értékesítették és a befolyt összegből már törlesztettek.

Címkép forrása